Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand november: Anjet van Kapel-Pekel, AKP uitvaartzorg Zuidwolde

Op een herfstige ochtend zit ik tussen de verhuisdozen in Zuidwolde bij Anjet aan tafel. Ze gaat de Vrouwelijke Ondernemers De Wolden verlaten vanwege haar verhuizing naar Hollandscheveld, maar kijkt met veel plezier terug op haar tijd bij onze club. Ze blijft als uitvaartbegeleider werkzaam binnen De Wolden dus toch tijd om haar even aan het woord te laten en nader kennis te maken!

Wat was je belangrijkste drijfveer om dit bedrijf te beginnen?

Ik kwam voor een familielid in Canada in aanraking met de DreamFoundation, een stichting die dromen uit kan laten komen voor terminaal zieke volwassenen. Ik was zo onder de indruk dat ik daar als vrijwilliger voor ben gaan werken in de wijde regio. Als volgende stap ben ik in 2015 de opleiding tot uitvaartbegeleider gaan volgen, omdat ik graag doormiddel van mooie en indrukwekkende gesprekken de families wil helpen een passend afscheid te organiseren. Iedere uitvaart is een uitdaging en samen praten en organiseren helpt uiteindelijk bij het verwerken van het verdriet. 

Wat lever je voor product/dienst?

Iedereen kan mij inhuren als zzp-er voor het begeleiden en verzorgen van een uitvaart. Ik werk zowel voor verenigingen als voor particulieren en spreek het liefst van het begeleiden van een uitvaart, ik adviseer de familie maar we doen het samen! Iedere uitvaart is voor mij een uitdaging omdat families, culturen, sferen etc. elke keer weer anders zijn. Een mooi compliment dat ik vaak krijg is dat het leek of ik zelf een onderdeel van de familie was. Je bent in een intense periode erg betrokken bij de nabestaanden, maar moet het daarna dan ook weer los kunnen laten.

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar en dat is soms best zwaar.

Voor de oproepbaarheid werk ik samen met andere zzp-ers, op die manier kunnen we ook eens een weekend vrij nemen of op vakantie gaan.

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?

Ik hoor vaak dat ik goed met kleine kinderen om kan gaan. Ik leg veel uit en betrek ze erbij. Voorbeeld is dat een groepje kleinkinderen een tekening voor oma mocht maken om mee te geven in de kist. Eén kind had daar duidelijk moeite mee… hij was verdrietig dat zijn tekening verbrand zou worden. Ik zag dat koppie en heb hem gezegd dat ik de tekening er op het laatst moment uit zou halen en dat hij het dan op zijn kamertje kan hangen. Wanneer hij dan naar de tekening zou kijken, zou hij met liefde aan oma denken. 

Een ander voorbeeld is de vraag wie de levensloop van vader of moeder gaat maken en lezen. Ik kan het doen, maar het mooiste is als iemand van de familie zelf op papier kan zetten wat de overledene voor hem/haar betekende. Als diegene dan uiteindelijk zelf het levensverhaal voorleest ben ik daar ontzettend trots op!

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?

We zitten nu midden in de verhuizing naar Hollandscheveld, maar het werkgebied is veel groter en dat ben ik ook aan het uitbreiden door onder andere samen te werken met uitvaartverenigingen. 

Een andere ontwikkeling is dat ik ben gestart met een gedenkbos om de as van een overledene te kunnen begraven (geen uitstrooi-veld) op een mooie en rustige plek in de natuur. Vraag me gerust eens naar de mogelijkheden.

Daarnaast wil ik graag weer een keer een infoshop over uitvaarten organiseren, ik heb dit al eens eerder gedaan in Zuidwolde en dat leverde mooie gesprekken en vragen op. Soms belt iemand me met ‘ik heb een rare vraag’ maar kun je alvast een keer komen praten over onze toekomstige uitvaarten? Ik vind dat juist heel belangrijk! Praat met elkaar over wat je wel en niet wil en bespreek het met je dierbaren en/of met je uitvaartbegeleider. Er zijn geen gekke vragen!

Voor meer info: akp-uitvaartzorg.nl

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen