Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand oktober: Alina van Laar – ABACUS bijlesinstituut Zuidwolde

De scholen zijn weer begonnen, het is herfst en tijd om weer een ondernemer van de maand in het zonnetje te zetten! Deze keer ontmoet ik Alina, ondernemer in bijlessen en huiswerkbegeleiding. Na een onrustige tijd in het onderwijs in verband met de Corona lockdowns is het interessant te zien wat ze kan betekenen voor onze kinderen en voor onszelf. 

Wat was je belangrijkste drijfveer om dit bedrijf te beginnen?

Lange tijd heb ik bij de Rabobank gewerkt en kwam in de laatste jaren op het spoor van ABACUS bijlesinstituut, een organisatie die het kind ziet achter de leerproblemen. Het is prachtig om de wereld een beetje mooier te maken door jongeren zelfvertrouwen te geven en in zichzelf te laten geloven. Door onze begeleiding komt er meer rust en minder stress in het gezin. Sociaal gaat het beter en door de bijlessen zijn kinderen beter gemotiveerd, krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden de prestaties op school beter. Ik begeleid en bemiddel de freelance docenten en ben de contactpersoon van het gezin. Ik vind het fijn om te zien dat onze docenten vaak een stapje extra doen voor het kind en zo een combinatie van kennis en vaardigheden bij ze ontwikkelen.

Wat lever je voor product/dienst?

Mijn taak als contactpersoon houdt in dat ik thuis bij het gezin de intake doe, bemiddeling met de juiste docent verzorg, tussendoor evalueren en managen van verwachtingen. De docent komt ook bij het kind thuis en geeft meestal in blokuren van 90 minuten les. 

Zelf heb ik opleidingen in coaching, systemisch werken en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) gevolgd en merk vaak dat de behoefte aan bijles niet alleen in een gebrek aan kennis zit maar ook aan de omstandigheden of situatie waarin het kind zit. Vreemde ogen dwingen en ouders overhoren of begeleiden hun kind toch anders wat weer extra spanning kan geven. Onze docent is er speciaal voor de leerling.

Vooraf bespreken we de opdracht en de situatie met de docenten dus ze weten wat er van hen verwacht wordt. Ze leveren maatwerk en halen daar veel voldoening uit. 

Ik beheer de regio’s Zwolle – Emmen (Zuid Drenthe en Noord Overijssel) en Flevoland. 

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?

Ik vind het heel mooi om richting te geven aan de gedachten van kinderen door iets aan te stippen waar ze over na moeten denken en waar ze dan vervolgens iets mee kunnen. De vraag ‘wat doe je over twintig jaar’ is zo’n vraag en zet er toe aan om hun passie te vinden. We vergroten niet alleen de kennis maar ook het zelfvertrouwen en de motivatie van het kind. Hoe mooi is het als ze later een beroep kiezen waar ze in op kunnen gaan en wij daaraan mee hebben geholpen! Het is als een rimpeling maken in het water, elke stap helpt bij de ontwikkeling en het geeft steeds meer vertrouwen bij leerlingen, ouders en scholen. 

Ik hoop dat de leerling als ze later terugdenken aan de bijles ze een goed gevoel hebben en daaraan denken.                

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?

Ik wil het bedrijf laten groeien om meer jongeren mee te geven dat ze het kunnen en het waard zijn, het zit in henzelf! 

Om meer leerlingen en studenten te kunnen helpen ben ik steeds op zoek naar docenten zowel vakdocenten als Pabo leerkrachten. Daarnaast zorg ik voor meer naamsbekendheid bij scholen en instanties.

We hebben nu met name basisschool- en voortgezet onderwijs leerlingen maar zien dat er ook veel uitval is in het MBO. Daar zie ik dan ook mogelijkheden om die leerlingen te helpen en leg daarom nu contacten met diverse MBO scholen. 

Wat veel mensen niet weten is dat we ook bemiddelen in korte opdrachten voor volwassenen. Een voorbeeld is iemand die de opleiding voor makelaar volgt en moeite had met het onderdeel bouwkunde, wij regelen dan een vakdocent. 

Met één telefoontje regelen wij de rest, leerling blij, ouders blij, bijles docent blij, school blij en ik blij!

Voor meer info: 

https://www.abacus-bijlessen.nl

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen