Berichten

Alweer 6 jaar Vrouwelijke Ondernemers De Wolden

Het was een leuk interview in december vorig jaar op de streekradio waar voorzitter Yvonne Schalk over ons netwerk mocht vertellen.
Er werd aan het eind van dit gesprek gesproken over een droom. Het oprichten van een vrouwennetwerk was ruim 6 jaar geleden de droom van Marian van der Heide, eigenaresse van Interieurstudio Elan in Zuidwolde. Tijd om eens in onze eigen geschiedenis te duiken!

Ontstaan VO de Wolden

In mei 2014 raakten Marian en Jeannette Los, destijds bedrijvencontactfunctionaris bij gemeente De Wolden, in gesprek tijdens een netwerkbijeenkomst van zakenclub Plein Zuid in Zuidwolde. Het aantal mannelijke leden was destijds 95%. Een gezellige bijeenkomst was het, maar hoe leuk zou het zijn om in aanraking te komen met meer vrouwelijke ondernemers, en dan het liefst in gemeente de Wolden? ZZP-ers sluiten minder snel aan bij winkeliersverenigingen. Er zijn netwerken in Hoogeveen, Meppel, Drenthe, maar niet in De Wolden. Jeannette vroeg aan Marian hoe ze dit voor zich zag. Samen gingen ze brainstormen en ze werden steeds enthousiaster. Ze wilden met een iets groter team kunnen starten. Jeannette kende fotograaf Harriët van Eldik- ten Hoopen uit Ruinerwold en Marian kende Rigina Zuidema uit De Wijk. Zo kwamen ze met z’n vieren bij elkaar in het gemeentehuis. 

Het ging over het doel, hoe vaak bijeenkomsten, hoeveel leden, waar worden bijeenkomsten gehouden, voorwaarden lidmaatschap, hoogte contributie etc. Maar ook moesten we regelen of we een stichting of vereniging moesten oprichten. En het belangrijkste: LEDEN! We kenden dames uit onze eigen woonplaatsen om uit te nodigen en stelden een lijst op. We moesten eigenlijk nog iemand uit Ruinen erbij, dan hadden we een mooie dekking in de Wolden. Marian kende Corine Vogelaar uit Ruinen en zij wilde graag meedoen. Vanuit de gemeente mochten we op hun kosten twee bijeenkomsten organiseren want de gemeente vond het een goed initiatief. 

En zo werd op 9 september 2014 de allereerste bijeenkomst in het gemeentehuis van Zuidwolde gehouden. Mirjam Pauwels, destijds wethouder en ondernemer in onze gemeente deed de opening en afsluiting.  Het thema was: ‘Het draait om wie je bent, maar ook om wie je kent’. Geeke Snijder van Buro Holthone gaf een presentatie over wat netwerken haar zakelijk en persoonlijk heeft gebracht. Vervolgens deden we een kennismakingsspel onder leiding van Corine Vogelaar. Het was een goed bezochte avond en je merkte al direct de bijzondere chemie tussen  vrouwelijke ondernemers. In november organiseerden we onze 2e bijeenkomst in Het Bovenveen in Echten. Ook dit was een goed bezochte avond met veel positieve reacties. 

Intussen gingen we op zoek naar onderwerpen, sprekers en locaties. Ook bedrijfsbezoeken bij elkaar werden een belangrijk element van onze vereniging.
Saskia Brouwers uit Echten meldde zich spontaan aan voor de functie van penningmeester. Zij kwam het bestuur versterken. Harriët verliet kort daarna het bestuur omdat ze met haar partner tijdelijk naar het buitenland ging verhuizen. In 2020 kwam Harriët terug en kon ze meteen weer aanschuiven in ons bestuur!

Op 5 december 2014 ging het bestuur naar de notaris en werd onze vereniging officieel opgericht.  Hierna konden we een bankrekening openen voor de contributie en kosten. We lieten een website maken en sociale media openen. 

We hopen dat we na deze Corona periode weer mooie bijeenkomsten kunnen organiseren en blijven voorlopig nog online met elkaar in contact via Zoom!

Het huidige bestuur bestaat uit: Voorzitter Yvonne Schalk, Penningmeester Karin Winters, Secretaris Marian van der Heide, Websitebeheer Jannine Sybenga en Harriët van Eldik-ten Hoopen is onze Verslaggever en Fotograaf voor de rubriek ‘Onderneemster van de maand’.