Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand oktober: Erna Mulder – Voetreflexplus therapeut in Ruinerwold

Het is alweer oktober als ik bij Erna Mulder van Voetreflexplus de oprit van de woonboerderij aan de Dr. Larijweg in Ruinerwold oprij. De perenbomen zijn leeggehaald en het weer wordt wisselvalliger, kortom het is herfst! Na haar mooie praktijkruimte te hebben bekeken gaan we onder het genot van een lekkere kop koffie het gesprek aan in de woonkeuken. 

Wat was je belangrijkste drijfveer om dit bedrijf te beginnen?

Ik ben oorspronkelijk apothekersassistent en liep in dat werk steeds meer aan tegen het feit dat met behulp van medicijnen vaak alleen symptomen worden bestreden en daarbij het ene middel bovenop het andere middel gegeven wordt. Ik denk dat het belangrijk is om naar de mens als geheel te kijken en vanuit een holistische benadering problemen aan te pakken. Ik hou van het contact met mensen en werk nog steeds op invalbasis als apothekersassistent. Ongeveer 15 jaar geleden werd ik gefascineerd door natuurlijke geneeswijzen. Ik heb gewerkt als sportmasseur bij Sauna ’t Veentje in IJhorst en heb daar veel geleerd en ervaring opgedaan. Ik ben vervolgens de voetreflex studie gaan doen in zowel Westerse als Chinese methodes. In 2017 ben ik mijn eigen praktijk gestart en gebruik ik in mijn behandelingen een combinatie van deze technieken om zo het lichaam te kunnen geven wat het nodig heeft en energiestromen en doorbloeding te stimuleren. 

Wat lever je voor product/dienst?

Je kunt bij mij naast de voetreflex behandelingen ook terecht voor oorreflex behandelingen en  Sport- en ontspanningsmassage. In zowel de voeten als de oren bevinden zich energiebanen die door middel van duimdrukken of acupunctuur behandelingen in combinatie met bewegingen en massage gestimuleerd kunnen worden. Voor een oorreflex behandeling werk ik onder andere met pleisters waar een scherp zaadje op zit. Dit zaadje blijft langere tijd zitten en stimuleert het punt zo een aantal dagen.

De sport- en ontspanningsmassage kan de spieren weer tot ontspanning brengen na intensief sporten, stress of bijvoorbeeld verkeerde werkhouding. Zeker in deze tijden waar we door corona veel thuis moeten werken kan een regelmatige massage chronische problemen voorkomen.  

Daarnaast verkoop ik producten zoals vitamines en mineralen en olie met essentiele oliën erin. Ik zie bijvoorbeeld  goede resultaten bij mensen die regelmatig een voetenbadje met magnesiumzout nemen. Dit is goed bij spier gerelateerde klachten, het geeft ontspanning en mensen slapen beter! 

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?

Ik help graag mensen. Het is fijn als mensen je weten te vinden en daarbij mijn therapie goed resultaat heeft en het de mensen echt iets brengt. Bij voetreflex behandelingen moeten we toch na vijf a zes keer verbetering zien. Als dat niet zo is stuur ik mensen gerust door naar andere gespecialiseerde therapeuten. 

Ik geef ook adviezen op het gebied van gewoontes en voeding die verbetert kunnen worden. Vaak zijn de problemen daar mede door veroorzaakt en het is fijn te zien dat we samen zo tot enorme resultaten kunnen komen. 

Naast incidentele klachten komen mensen ook regelmatig terug voor ‘onderhoud’ of als bijvoorbeeld de ‘r’ in de maand is om het immuunsysteem te versterken.

Ik ben aangesloten bij een beroepsvereniging zodat de reflexbehandelingen ook deels vergoed kunnen worden als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt. 

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?

Ik heb genoeg plannen en ben op dit moment bezig met een studie leefstijl- en vitaliteitscoach waar ik me verder in wil ontwikkelen de komende tijd.

Een ander toekomstplan is om grotere bedrijven te begeleiden bij het omlaag brengen van het ziekteverzuim, door werknemers fit in het leven te laten staan.

Daarnaast wil ik in de toekomst ook meer samenwerking zoeken met andere disciplines in de complementaire zorg om elkaar op die manier aan te vullen en te versterken!

Voor meer info: www.ernamulder.nl

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen