Verslagen

De niet zo ondernemende ondernemer…

Toen mijn werk stopte, en ik na 30 jaar ‘op straat kwam te staan’, besefte ik gelijk dat dit een heel groot cadeau was. Een heel gemeen stemmetje heeft me zelfs wel eens in het oor gefluisterd, dat als mijn vroegere baas geweten had, hoe zo’n gaaf cadeau hij me gegeven had, dat hij me dan waarschijnlijk langer in dienst gehouden had…

Wat ik van anderen hoor, is dat ze dan niet meer weten wat ze moeten gaan doen. Een diep zwart gat, enzovoort. Ik zal niet ontkennen dat dat gat er voor mij ook wel even kwam. Maar.. vanaf het moment dat ik thuis kwam ‘te zitten’, wist ik gelijk wat ik wilde gaan doen. Het was datgene waarvoor ik nooit tijd genoeg had. En ik wist ook waarom…

De zin die altijd weer in mij opkwam en dat nog steeds doet, is: ik wil zoveel mogelijk mensen blij maken met mijn tekeningen.

Zo simpel kan het zijn.

In de jaren die volgden, heb ik meerdere trainingen gevolgd. Op het gebied van ‘weten wat je wilt, waar word je blij van’, op het gebied van ondernemen, en ook op het gebied van ondernemen als kunstenaar, het art-repreneurschap. 

Ik leerde meer en meer over hoe te ondernemen. Ik leerde ook wat voor mij de beste manier zou zijn om geld te verdienen. En dat zou zijn door het geven van workshops. En zo ontstond de Deel. Die plek in mijn huis, waar ik tekenles geef en workshops. 

Op 1 augustus 2019 heb ik Inspiratie Atelier Gustaf ingeschreven bij de KvK, en zo werd ik ondernemer. Mijn bedoeling was om zoveel mogelijk workshops te gaan geven. Ik luisterde naar veel mensen die het konden weten. Maar… hoe meer ik hier mee bezig was, hoe minder tijd er over bleef om zelf te tekenen. En dat begon te wringen. 

Want… hoe meer ik leerde over ondernemerschap. Hoe meer ik ook leerde over mezelf. En wat ik voornamelijk leerde over mezelf, is dat ik het liefst ‘op mezelf ben’. Van een afstandje kijkend naar de wereld en al de gekkigheid die daar gebeurt. 

En wat ik aan mensen mee te geven heb, is dat je altijd goed genoeg bent. Hoe je leven ook verloopt. Hoe je keuzes ook zijn. Jouw leven is van jou en altijd goed genoeg. Toen ik daar verder over na ging denken/voelen, besefte ik, dat ik nog steeds het allerliefst zelf teken (en schrijf). Dat ik op die manier mijn publiek het allerbeste bereik. Dat ik boeken wil maken, zoals er nog niet veel zijn. En dat zal een combinatie zijn van een prentenboek (voor alle leeftijden), met grote tekeningen, kleine tekeningen en (observerende) verhalen. 

Ik besef dat ik ook binnen de vereniging van ondernemende vrouwen een vreemde eend in de bijt ben. Ik ben niet zo’n ondernemende ondernemer. Maar ik leer elke dag en ik ben goed genoeg…

En… voor wat betreft mijn wens om zoveel mogelijk mensen blij te maken met mijn tekeningen, ben ik toch al mooi op weg! De dagtekeningen die ik elke dag maak, als een soort van getekend dagboek, en die ik plaats op de social media, trekken een steeds groter publiek. Mocht je ze nog niet kennen… kijk maar eens op Facebook, Instagram of natuurlijk mijn website: www.inspiratieateliergustaf.nl

Hartelijke groet,
Magriet Jansen,
Inspiratie Atelier Gustaf