Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand januari: Marjan van Doeveren, Wijnhoeve Runa

Op de eerste maandag van dit nieuwe jaar zocht ik Marjan van Doeveren op. Ze runt samen met haar man Wijnhoeve Runa tussen Ruinen en Ansen. Het is moeilijk voor te stellen maar straks zullen de druiven weer volop groeien aan de nu nog kale ran-ken. Genieten van echte Drentse wijn kan gelukkig het hele jaar! Tijd om eens nader kennis te maken.

Wat was je belangrijkste drijfveer om dit bedrijf te beginnen?
In 2002 was ik nog werkzaam als kraamverzorgster. Tijdens een avondje gezellig wijn drinken met vrienden werd geopperd dat we wel eens zelf druiven konden gaan kweken om zodoende zelf wijn te gaan maken. We hadden grond over… We zijn begonnen met een klein veldje dat uitgroeide tot drie veldjes van gezamenlijk 1 hec-tare met 3000 planten. Dat was het moment dat ik stopte met werken en de wijn-gaard ben begonnen. We verbouwen 4 druivenrassen: de Solaris, de Souvignier Gris, de Muscaris en de Cabernet Cantor en doen alles met de hand, de wijn is 100% biologisch.

Wat lever je voor product/dienst?
We hebben twee soorten witte wijn, 1 rosé, 1 rosé bruis (methode prosecco) en een rode- en een witte sprankelwijn (methode champenoise). Per jaar zijn dit ongeveer 3000 flessen. Soms, als we druiven over hebben, maken we ook nog bio druivensap.
We hebben hier zelf een wijnmakerij maar het maken van de wijn moeten we uitbe-steden aan een biologische wijnmaker vanwege te grote productie. Het uitbesteden betekent echter niet dat het niet onze wijn is. We proeven de wijn en stellen de smaak bij indien nodig. Het zijn nog steeds onze druiven en het is ons proces! We verkopen de wijnen aan huis maar ze worden ook geschonken in een restaurant waar we mee samenwerken.
Mocht je onze wijn cadeau willen geven dan kunnen we het etiket aanpassen met bijvoorbeeld jouw bedrijfsnaam.

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?
Ons doel is mensen de Nederlandse wijn te laten leren kennen. Als iedereen dan verrast en blij geniet van onze smakelijke wijn tijdens een proeverij zijn we erg blij. Een proeverij is te regelen voor groepen van klein tot groot. In overleg kunnen we het combineren met een BBQ of buffet. We hebben hier bijvoorbeeld ook trouwfeesten gehad en 1 keer per maand organiseren we een proeverij met live muziek waar ie-dereen zich voor kan inschrijven.

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?
We zijn een nieuw pand aan het bouwen waarin we de grotere proeverijen in combi-natie met eten kunnen aanbieden, er zal dan ook slaapgelegenheid voor twintig mensen zijn zodat ze na de proeverij niet meer hoeven te vertrekken!
We willen meer gaan werken met thema’s voor de maandelijkse proeverijen, bijvoor-beeld: ‘Italië’; ‘muziek’ of ‘eten en wijn’.
Een lange termijn plan is het ontwikkelen van onze eigen biologische cider en een aantal likeuren met behulp van de alcohol uit de wijnmakerij.
Daarnaast heb ik een begin gemaakt met het aanleggen van een voedselbos. Alles wat ik plant is eetbaar, van fruitbomen tot vele soorten bessen en noten. Het is be-doelt als beleving voor de gasten en natuurlijk heel fijn te gebruiken in eigen keuken.
Niet eetbaar is onze kurkeik, hier willen we heel toepasselijk onze eigen kurk op de fles van laten maken!

Voor meer info: wijnhoeveruna.nl

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen