Verslagen

AdemInAdemUit – verslag bijeenkomst Vo de Wolden 8 januari 2020

Op de eerste bijeenkomst van 2020 was er naast de nieuwsjaartoast tijd voor nieuwe leden om zich voor te stellen en enkele oproepen te doen.
We hadden ook tijd om op adem te komen.

Niet zomaar ademen maar gezond leren ademen. Henriette Bottema nam ons aan de hand van haar persoonlijke verhaal over astma en nieuwe inzichten mee in de wereld van ademen.
Iedereen kent wel iemand die astma heeft (of zoals Henriette het zei, chronisch hyperventileert).

De sessie startte met de vraag, wat er met je lijf gebeurt als je een citroen ziet.
Op het moment dat je een citroen ziet, ga je meer speeksel aanmaken. Nog een aantal voorbeelden met die strekking passeerden de revue.

Achtergrond.
Henriette heeft zelf altijd astma gehad en voelde zich moe en het aantal pufjes dat ze inhaleerde steeg alleen maar. Ze is dus op zoek gegaan naar andere manieren om met astma om te gaan.
Daarbij stuitte ze op de naam Konstatin Butekyko een arts uit de Oekraïne,
Hij had het idee dat ‘longhyperventilatie’ de oorzaak was van de verstoring van de stofwisseling en de verstoring van de immuniteit.

Butekyko heeft (door laboratoriumproeven) ontdekt dat een tekort aan kooldioxide (CO2) in de longblaasjes de aanzet vormt in het proces van krampachtige vernauwing van bloedvaten (hypertensie) en bronchiën (astma). Aan de hand van deze inzichten  ontwikkelde hij de Buteyko-methode.
De bedoeling van deze methode is om de hoeveelheid CO2 en zuurstof in je bloed in evenwicht te brengen door de manier van ademen. Bijna iedereen heeft geleerd: adem in door je neus…adem uit door je mond.

Ik vond het meest opvallend dat in- en uitademen door de neus moet en dat je af en toe gewoon (bewust) even geen adem moet halen.
Dat heeft tot gevolg dat mensen die de Butekyko methode volgen, ’s nachts met een pleister op hun mond slapen om echt gedwongen te worden in- en uit te ademen via de neus.
Ik maak het nu wel heel eenvoudig in de beschrijving, want er wordt (wanneer je de behandeling wilt gaan volgen) veel meer van je verwacht.
‘Don’t try this at home’ was  een dringende tip die Henriette ons meegaf….
Meer weten? Neem dan contact op met Henriette via leergezondademen.nl

Er is niks mis met eerst een boek lezen natuurlijk.
Leven zonder astma http://www.levenzonderastma.nl/

Of een iets nieuwer boek (2018) Leef gezond, adem rustig https://www.ankh-hermes.nl/boek/leef-gezond-adem-rustig/
Daarna was het tijd voor een toast op het nieuwe jaar!