Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand november. Petra Hessels, fotograaf.

Deze maand ontmoet ik onze onderneemster van de maand in het inmiddels wereldberoemde Ruinerwold. Vanwege het onstuimige herfstweer besluiten ik gelijk de fotografe maar op de foto te zetten voor we aan ons interview beginnen. Het is toch altijd even raar om als fotograaf zelf voor de camera te staan!

Wat was je belangrijkste drijfveer om dit bedrijf te beginnen?

Vanaf 1992 werkte ik als fotograaf in Assen. Daar heb ik mijn opleiding, trainingen en ervaring opgedaan. Samen met een collega heb ik dat bedrijf later doorgezet. Toen zij overleed heb ik het bedrijf verkocht met mijzelf erbij. Het werken voor een baas viel toch wel tegen na een tijd zelfstandig te zijn geweest.

De kans om in 2013 part-time bij Mueseumboerderij De Karstenhoeve te gaan werken als beheerder gaf mij de ruimte om weer voor mezelf te gaan beginnen als fotograaf.

Bij De Karstenhoeve regel ik activiteiten, geef rondleidingen, maak exposities, doe de PR en ben het aanspreekpunt voor vrijwilligers om maar eens aantal dingen te noemen, genoeg afwisseling!

Wat lever je voor product/dienst?

Als fotograaf maak ik portretten, familiefoto’s, en trouwreportages, doe ik New Born shoots en schoolfotografie. Daarnaast bewerk ik de shoots natuurlijk na in Photoshop, maak ik fotoboeken en verzorg prints.

Ik heb mobiele studioapparatuur die ik op kan bouwen bij de mensen thuis. Het fijne hiervan is dat kinderen zich op die manier vaak wat meer op hun gemak voelen.

In sommige gevallen werk ik samen met een collega fotograaf. Het is toch een beroep waarbij je veel alleen bezig bent en dan is even klankborden wel eens fijn.

De mix van opdrachten die ik doe is erg fijn en maakt het vak leuk!

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?

Het maakt me erg blij dat ik mensen blij kan maken met mijn foto’s. Laatst had ik een familie shoot als cadeautje voor een moeder op haar verjaardag. Ze was in tranen zo blij.

Het is heerlijk om te zien hoe onbevangen peuters vol vertrouwen met me mee gaan naar de schoolfoto set maar soms moet moet ik juist bange kinderen geruststellen zodat ze toch mooi op de foto komen. Als ik dan een berichtje van de ouders krijg om te bedanken voor de mooie foto ben ik tevreden.

Bij het fotograferen van een bruiloft ben je erbij op de belangrijkste dag van hun leven. Die dag ben je zeer betrokken bij een stel en dat schept een speciale band.

Mijn specialisatie is het fotograferen van grotere groepen, bijv. familiefoto’s. Het is erg leuk en een uitdaging om iedereen ontspannen op de foto te krijgen en een mooie opstellingen te maken.

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?

Komende tijd wil ik meer aandacht schenken aan het bijhouden en verbeteren van de zichtbaarheid van mijn website en de social media. Met name door een naamsverandering afgelopen jaar wil ik meer bekendheid krijgen onder mijn eigen naam.

Bij De Karstenhoeve wil ik graag historische fotoshoots organiseren en promoten. Mensen krijgen dan een rondleiding met koffie etc. maar gaan daarnaast in oude kleding met elkaar op de foto!

Voor meer info: http://petranieuwenhuisfotografie.nl/

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen