Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand september 2019 Hedwig Oude Hendriksman, De Woonmaat Makelaardij Ruinen.

Het is een warme dag in augustus en de vakantietijd is net voorbij als ik haar pand aan de mooie brink in Ruinen binnenstap. Hedwig is druk bezig telefonisch haar zaken te regelen. Alles komt weer op gang! Na bijna twintig jaar makelen in Ruinen is het tijd Hedwig eens in het zonnetje te zetten.

Wat was je belangrijkste drijfveer om dit bedrijf te beginnen?
Oorspronkelijk kom ik uit Twente en heb ik gewerkt voor het Aannemersbedrijf Gebr. Plegt, het huidige Plegt-Vos. Daar is mijn belangstelling voor het makelaarsvak ontstaan en ben ik vervolgens de opleiding tot makelaar gaan doen. Nadat ik mijn opleiding heb afgerond, heb ik gewerkt voor makelaarskantoren in Zuidwolde en Assen. Ik ben zelfs nog officieel door de rechtbank als makelaar beëdigd. 
Sinds 2000 werk ik bij De Woonmaat in Ruinen, destijds deels verkoopkantoor voor nieuwbouwwoningen van Plegt-Vos en deels makelaardij. Ik wilde altijd al graag zelfstandig worden, maar vond het prettig om samen met een compagnon te kunnen klankborden en mezelf te ontwikkelen. Ik heb mij in De Woonmaat Makelaardij ingekocht. Kort daarna werd mijn compagnon ziek en is hij helaas overleden. Ik ben toen alleen doorgegaan en heb sinds die tijd heel wat pieken en dalen in de markt meegemaakt. Ik ben er daadkrachtiger en sterker uitgekomen! Op dit moment doet mijn man de administratie, zodat ik mij volledig op het makelen kan richten.Als overtuigd NVM’er ben ik ook al jaren lid van de regionale NVM-commissie lidmaatschapszaken. Makelaars die nieuw willen toetreden tot de NVM worden door deze commissie beoordeeld.

Wat lever je voor product/dienst?
Ik verkoop en verhuur nieuwe en bestaande woningen in en om Ruinen en koop ook aan voor klanten. Om dit goed te kunnen doen, moet je op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. Dit doe ik door permanente bijscholing. Doordat ik zelf woon in het dorp waar ik werk, ben ik goed op de hoogte van wat er in mijn omgeving gebeurt en ben ik erg betrokken bij de mensen. Soms ben ik een halve maatschappelijk werker!
Vertrouwen is erg belangrijk en dat probeer ik te winnen doordat ik korte lijnen heb met de mensen. Ik ben als éénpitter overal van op de hoogte en als ik weg ben, blijf ik toch altijd bereikbaar per telefoon of mail.
Ik ben graag actief in het dorp. Ik ben een aantal jaren bestuurslid geweest van de volleybalvereniging als voorzitter en penningmeester. Tegenwoordig zit ik in het bestuur van dorpshuis ‘t Neie Punt aan de Jan Wierengaweg. Dit is een prachtig project waarbij het verzorgingshuis van ZZWD en het dorpshuis geïntegreerd zijn. Het is fantastisch om te zien hoe zorg- en dorpsactiviteiten door elkaar lopen.

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?
Ik vind het erg mooi als mensen, die een paar keer achter het net hebben gevist bij het kopen van een woning, via mij toch de juiste woning vinden. Ik weet dat met een beetje geduld en goede contacten, ik een woning kan vinden die nog beter bij hen past. Als dat dan lukt en ik kan zeggen: “hier zie ik jullie wonen”, maak ik even een sprongetje!

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?
Ik zou het erg leuk vinden om op termijn een jonge makelaar te vinden, waar ik een aantal jaren mee samen kan werken. Ik kan diegene begeleiden en langzaam mee laten groeien, zodat hij/zij het te zijner tijd het kantoor kan overnemen. Ik hoop dan dat ik, wat ik zelf heb gemist destijds, mee te kunnen geven aan een volgende generatie!

Voor meer info: www.dewoonmaat.nl

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen