Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand juni: Heidy Bouma van Centrum voor Balans, Coaching en training

Aan de rand van Zuidwolde had ik onlangs een interview met Heidy Bouma, we zaten aan de keukentafel met uitzicht op haar paarden. Tijdens een gezellige kennismaking waarin we al pratend ontdekten dat we veel overeenkomsten hebben in loopbaan en opleiding, kwamen we tot een mooi gesprek over haar bedrijf: Centrum voor Balans.

Wat was je belangrijkste drijfveer om dit bedrijf te beginnen?

Ongeveer twintig jaar geleden ben ik gaan werken als procesmanager voor gemeenten in samenwerking met organisaties op het gebied van zorg en onderwijs voor jeugd en jongeren. In deze functie coachte ik ook jonge starters in pittige hulpverlenende functies. Van daaruit ben ik vijftien jaar geleden zelfstandig geworden omdat coachen en werken met mensen mijn passie is.

Een van mijn specialismen is het werken met hoog sensitieve volwassenen en jongeren. Vaak krijgen zij onterecht een ADD, ADHD of PDD-NOS diagnose maar zijn ze in werkelijkheid hoog sensitief. Mijn doel is om de omgeving en de cliënten hier mee om te leren gaan en deze ‘beperking’  als talent te gaan zien. Mijn doelgroep is, naast kinderen en jongeren, mensen die zich verder willen ontwikkelen zowel persoonlijk als zakelijk.

Wat lever je voor product/dienst?

Ik geef coaching en trainingen voor verschillende doelgroepen, met ieder een eigen traject. Zo geef ik jaartrajecten coaching voor individuen en groepen, vrouwenpower trainingen, powertraining voor tieners en kinder-coaching.

In mijn coaching trajecten bij kinderen zit altijd een deel met paard of pony, verder gebruik ik graag paarden als het iets toevoegt aan het proces. Paarden fungeren vaak als voorbeeld aangezien ze gedrag, gevoel en patronen spiegelen van mensen. Hierdoor helpen mijn paarden je om tot nieuwe inzichten te komen en jezelf daardoor beter te leren kennen. Ook ben je door deze reflectie beter in staat bewustere keuzes te maken en in je kracht te gaan staan.

Voor teambuilding en/of leiderschap training is het mooi om te zien hoe de verhoudingen binnen een team zijn en wat de rol van het individu binnen het team is. Ervaren met behulp van paarden kan veel krachtiger zijn dan alleen praten, daarnaast is dit minder confronterend en leidt het tot betere resultaten.

Vaak werk ik samen met  andere coaches waarvan ik de meeste direct of indirect ken via de Vrouwelijke Ondernemers De Wolden. Ik wil de coaches waar ik het meest mee samen werk graag even noemen aangezien ik graag gebruik maak van hun expertise zodat er zoveel mogelijk uit een traject of training gehaald kan worden.

Collega’s waar ik het meest mee samenwerk zijn:

Barbara Bisschop: equi coach en kindertherapeut; Coby Boelen en Yvonne Schimmel: orthomoleculair therapie en bodyscan; Gerda van Limburg: CVI studie- en loopbaanadvies; Caroline Snip: kleurenadvisering en coach; Danique Nijzingh: coaching met paarden, website en marketing.

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?

Allereerst vind ik mijn werk gewoon heel erg leuk, zowel de individuele trajecten als de trainingen. Daarnaast ben ik heel blij als mensen terugkomen na een tijdje om een volgende stap te maken of als ze verder willen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld tieners die vertellen dat het veel beter gaat qua zelfvertrouwen, dat het ineens veel beter gaat op school en thuis, of dat er resultaten behaald worden die er voorheen niet waren…

Maar ook volwassenen die terug komen en ervaren dat het mooiste wat je kunt worden ‘jezelf” is, of een kind dat niets vertelt maar via de pony’s wel de communicatie gaat ervaren en dan voorzichtig los komt.

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?

Omdat we zulke gave trainingen en trajecten hebben en samenwerken met meerdere mensen wordt het een intensief jaar, het kantoor krijgt een facelift en we zijn bezig met een nieuwe website en marketing plan.

Naast de bestaande trainingen en trajecten komt er een nieuw persoonlijk ontwikkelingstraject.  Samen met Barbara ben ik bezig met het opzetten van een intensive+ jaartraject, een intensieve week waarin we een stevige basis leggen gevolgd door een jaar coaching, individueel te volgen of in kleine groepen van maximaal 4 personen, waarin hetzelfde thema leeft. Deze methode werkt goed voor bijvoorbeeld mensen die na een reorganisatie, een burn-out of een ziekte weer meerwaarde willen opbouwen voor een nieuwe baan bij een nieuw bedrijf, maar ook bijvoorbeeld een management team dat weer wil knallen. We helpen inzichten te krijgen waardoor bewuste keuzes gemaakt kunnen worden, zelfvertrouwen kan groeien en het plezier weer terugkomt! Het wordt een mooi jaar en ik heb er zin in.

Op deze manier hoop ik nog veel mensen te helpen!

Voor meer info: www.centrumvoorbalans.nl

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen