Onderneemster van de maand

Interview onderneemster van de maand: Heleen Langen, LANGEN advies & projecten

Op Goede Vrijdag had ik een afspraak met Heleen Langen, een deskundige vrouw die bevlogen over haar bedrijf en projecten spreekt. Daarnaast is ze moeder en oma en beheert ze samen met haar middelste dochter de Stichting Omwana Uganda. Ook heeft ze zich een aantal jaren ingezet als raadslid in De Wolden namens de PvdA. Hoog tijd om deze sociaal bewogen onderneemster van de maand mei aan het woord te laten!

Wat was je belangrijkste drijfveer om met dit bedrijf te beginnen?
In 2012 ben ik voor mezelf begonnen. Na jarenlange ervaring als adviseur, beleidsmaker en projectleider in het maatschappelijke en sociale domein werd het tijd om mijn brede ervaring in te zetten als zelfstandig ondernemer. Bovendien bleek ik goed te zijn in netwerken en acquisitie en kon op deze manier eenvoudig projecten en opdrachten binnenhalen. 

Wat lever je voor product/dienst?
Als interimadviseur en -projectleider adviseer en ondersteun ik gemeenten, zorginstellingen en welzijnsorganisaties op het gebied van maatschappelijk en sociaal domein. Je moet dan denken aan projecten met betrekking tot WMO, jeugdzorg, volksgezondheid, 1e lijnszorg, welzijn en onderwijs. Nieuwsgierig zijn, kritisch werken, snel dossiers doorgronden en je verwonderen en afvragen waarom dingen zo zijn zoals ze zijn is wat ik doe. Ik stuur graag op processen en ben een verbinder. Ook al moet ik als troubleshooter soms die vervelende interimmer zijn die blijft hameren op gemaakte afspraken, ik probeer ten alle tijden o00og te houden voor de mensen tijdens de projecten. Dingen voor elkaar krijgen is soms drammen en niet bang zijn, iets dat een ondernemer moet kunnen.

Als ik weg ga moet de klant op het podium staan en ga ik via de zijdeur af. Op naar een volgend project!

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?
Ik kan me een opdracht herinneren waarbij ik moest schaken op vele borden, organisatorisch, budgettechnisch en politiek. Het ging om het herijken van het welzijnswerk voor deze gemeente naar een gehele nieuwe invulling. Ik heb daar alles overhoop mogen gooien en nieuwe lijnen uit kunnen zetten. De mensen in beweging krijgen en met elkaar als team de verandering voor elkaar krijgen is prachtig als het lukt. De klant ontzorgen daar draait het om!

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?
Ik werk graag aan complexere projecten waarin ik op strategisch niveau werk. Daarnaast wil ik meer samenwerking zoeken met anderen om op die manier samen grotere opdrachten te kunnen doen.
Er is nog een ander project waar ik mij heel graag voor inzet. Samen met mijn dochter Nienke heb ik de Stichting Omwana Uganda opgezet. We helpen kwetsbare kinderen weer naar school te gaan en ondersteunen alleenstaande moeders om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Voorbeeld is het geven van trainingen die de vrouwen opleidt tot kleermaker of tot ondernemer in het opfokken en verkopen van kippen en verbouwen van groente. Met behulp van deze trainingen kunnen de vrouwen een zelfstandig bestaan opbouwen.
Door kleinschalige projecten op te zetten in samenwerking met lokale organisaties hopen we verschil te kunnen maken. Je kunt ons helpen door deelprojecten te sponsoren of eenmalig of maandelijks te doneren.
Als Andragoog vind ik het belangrijk om mensen in Nederland, maar dus ook in Uganda in hun kracht te zetten, empowerment!

Voor meer info: www.langenadvies.nl en www.omwanafoundation.com     

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen