Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand februari: Henriëtte Bottema, Care for Women

Op de mooiste dag van februari ooit reed ik naar Koekange om Henriëtte Bottema te interviewen. Haar bedrijf ‘Care for Women’ draait om zorg voor vrouwen van alle leeftijden op het gebied van hormonale veranderingen.

Wat was je belangrijkste drijfveer om met dit bedrijf te beginnen?
Ik heb een verpleegkundige achtergrond en liep in het verpleeghuis waar ik destijds werkte aan tegen de hoge werkdruk. Vervolgens raakte het me dat er in de opleiding verpleegkunde niets over hormonale veranderingen in het leven van vrouwen werd verteld. Toen ik me er in ging verdiepen ging er een wereld voor me open. Vanuit de organisatie ‘Care for Women’ heb ik in 2001 mijn eigen praktijk geopend en nu ondersteun en help ik vrouwen op het gebied van overgangsklachten, menstruatieproblemen, een zwangerschapswens, ontzwangeren of vragen over anticonceptie.

Wat lever je voor product/dienst?
Ik inventariseer klachten, geef uitleg over hormonale veranderingen en samen proberen we te bedenken wat je kunt doen op het gebied van leefstijl. Daarnaast geef ik uitleg over medicijnen, en adviseer orthomoleculaire producten als aanvulling. Bij leefstijl moet je denken aan veranderingen in het voedingspatroon, de slaapgewoonten en het vinden van ontspanning. Ik geef aandacht aan jouw verhaal en probeer je zo te helpen op een persoonlijke en deskundige manier om weer de juiste balans in het leven te vinden.
Daarnaast probeer ik vrouwen in het algemeen meer kennis te geven over de invloed van hormonen door het geven van lezingen en workshops.

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?
Ik ben erg blij als een client zich gehoord voelt en blij is met de uitleg Laatst vertelde een client dat haar huisarts haar naar de drogist stuurde met haar klachten omdat het in zijn/haar ogen wel mee viel. Ik kan uit ervaring zeggen ‘het valt niet mee’. Je bent niet gek… samen nemen we de tijd en een paar maanden later hoor ik dan dat mensen opgelucht zeggen ‘ik ben weer een lieve leuke echtgenote en moeder’!

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?
Ik hoop dat steeds meer vrouwen zichzelf serieus nemen en de weg weten te vinden om te werken aan een betere hormonale balans en zo bijvoorbeeld ook depressie of burn out  kunnen voorkomen.

Nieuw is dat ik inmiddels ook een praktijk ben gestart op het gebied van
gezonde ademhalingstechniek op basis van de methode van dr. Konstatin
Buteyko. Een Russisch arts die in de jaren 60 van de vorige eeuw heeft
ontdekt dat verschillende ziektebeelden veroorzaakt kunnen worden door
chronische hyperventilatie. Chronisch hyperventileren houdt in dat we teveel en /of te vaak ademhalen waardoor er een disbalans in het lichaam ontstaat tussen O2 en Co2. Het menselijk lichaam schiet dan als het ware in de verdediging en dan kunnen klachten ontstaan zoals bijv. astma. Door het aan leren van deze ademhalingstechniek kan bijvoorbeeld het medicijnverbruik drastisch verminderd worden

Als ervaringsdeskundige heeft Henriëtte de opleiding gevolgd tot trainer van deze techniek.
Voor meer info: www.vrouwenhormonen.com en www.leergezondademen.nl

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen