Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand september: Jannine Sybenga van J9 design

“Het is leuk om je eigen ontwerp in de schappen te zien liggen”

J9 Design is het bedrijf waarin Jannine haar kwaliteiten als grafisch vormgeefster inzet voor het ontwerpen en begeleiden van drukwerk en voor het ontwerpen van websites. Eigenlijk wilde ze modeontwerpster worden, maar daarvoor werd ze door de opleiding in Arnhem te jong bevonden. Gelukkig startte er in Groningen aan de Hanzehogeschool een vierjarige HBO opleiding Multimedia en vormgeving. Toen was voor Jannine de keuze snel gemaakt. Ook hierin kon ze haar liefde voor ontwerpen kwijt.

Gevraagd naar de kern van haar werk gaat het voor Jannine om de brug te zijn tussen klant en doelgroep. “Ik probeer zo goed mogelijk te ontdekken en te proeven wat de klant persoonlijk aanspreekt en wat past. Welke sfeer, welke kleuren, welke stijl. Soms meer klassiek, soms juist heel modern. Daarvoor ga ik natuurlijk bij de klant op bezoek. Vooral over kleuren hebben mensen vaak wel een idee en de stijl volgt daar dan uit.” Uiteraard is de smaak en de stijl van de doelgroep medebepalend voor wat er uiteindelijk gemaakt moet worden. “Soms vraag ik diverse concepten bij de doelgroep na, ik doe onderzoek naar wat concurrenten op de markt van mijn klant doen en natuurlijk weet ik wat de trends zijn.”

Flat design
Jannine vertelt dat zij vanuit haar professie altijd een ontwerpers-bril op heeft. “Wanneer ik in de stad loop, of waar dan ook, trekt mijn oog altijd naar elementen van ontwerp. Vooral logo’s vind ik interressant.” Als voorbeeld noemt ze het logo van Fed ex, de pakketpost, waar vanuit de lettercombinatie ook een beeldelement is gemaakt. “Er zit een pijltje in verwerkt, wat natuurlijk een beeldelement is dat mooi past bij deze bezorgdienst. Dat sla ik dan op.”

Trends zijn momenteel verloopjes van licht naar donker in het logo, strakke ontwerpen, minimalistisch en vrij plat. Dat heet dan ook flat design. Een paar jaar geleden werd er veel gewerkt met 3D en schaduwen. Dat zie je nu bijna niet meer.”

Zodra Jannine in 2009 klaar was met haar opleiding in Groningen is ze als zelfstandige aan de slag gegaan. Er was direct veel vraag naar ontwerpen en het ontwikkelen van websites. “Tot eind 2015 heb ik mijn eigen bedrijf wel gecombineerd met een baan, hoor. Dat was best pittig. Ik werkte fulltime als ontwerpster bij een producent van cosmetica en ’s avonds en in het weekend voor mijzelf. Wat ik wel leuk vind is dat mijn ontwerpen voor verpakkingen van het merk Therme nu nog steeds in de schappen staan.”

De komst van haar zoontje Sindre maakte de overstap naar een bestaan als zelfstandig onderneemster drie jaar geleden logisch. Kijkend naar de toekomst wil Jannine doorgroeien naar grotere opdrachtgevers. De mode blijft toch nog steeds kriebelen. “Voor een modemerk werken lijkt me heel erg leuk. Die liefde voor mode zit er toch nog steeds in. Samenwerken met collega-ondernemers is voor mij ook belangrijk. Ik werk nu regelmatig samen met Karin Boer (buroboer.nl), die teksten doet en met fotografe Rianne Brouwer (In beeld met Rianne) of Petra Nieuwenhuis (petranieuwenhuisfotografie.nl). Krachten bundelen is altijd fijn”, aldus Jannine.

Ter voorbereiding op verdere groei heeft Jannine onlangs de garage omgetoverd als werkplek. “Dat geeft toch meer privacy en natuurlijk ook een professionelere uitstraling. Voor deze plek heb ik m’n eigen fotobehang ontwikkeld, dat een hele wand beslaat. Daar krijg ik heel veel positieve reacties op. Ik voel me fijn op deze nieuwe plek”.

J9 Design     info@j9design.nl    06 50596228