Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand mei: José van der Haven – Massagepraktijk De Buytenhave

“Als je luistert naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen”

Van oorsprong komt ze uit Rotterdam. Het is, ondanks dat José al twintig jaar in Drenthe woont, nog een héél klein beetje te horen. Massagepraktijk De Buytenhave biedt een scala aan behandelingen: (stoel)massage, triggerpoint-therapie, bindweefselmassage en segmentaal therapie. Dit laatste is een diagnostisch middel om dieper gelegen problemen op te lossen. Daarnaast is José nu bijna afgestudeerd als natuurgeneeskundige. Ze legt de laatste hand aan haar scriptie en heeft serieuze plannen voor de toekomst.

Op mijn vraag ‘hoe ’t allemaal zo is gekomen’ steekt José enthousiast van wal. “Na de middelbare school werd ik helaas uitgeloot voor fysiotherapie. En omdat ik verder geen idee had, ben ik als administratieve kracht aan het werk gegaan. Daarmee gestopt voor de bevalling van onze zoon, maar toen hij een jaar of vier oud was kwam via een vriend van mij sportmassage om de hoek kijken. Ik vond het leuk en bleek het bovendien goed te kunnen”. Wat al snel begon te knagen was dat het absoluut niet uit leek te maken wie de mens was wiens spieren gekneed en gemasseerd werden. “Het was eigenlijk vrij technisch. Deze spier is pijnlijk, dus die kneed je op deze manier en verder geen gezeur. Dat bleek toch niet zo bij mij te passen”.

Toeval of niet, maar er kwam babymassage om de hoek kijken. “Dat gaat natuurlijk alléén maar over het effect dat jij hebt op dat kleine mensje”. Sportmassage en babymassage zijn naar José’s idee echt twee verschillende polen als je kijkt naar het empatisch vermogen dat het van je vraagt.

Toen José in 1997 vanuit het westen neerstreek in Ruinen leken de Drenten nog niet klaar voor massages en al helemaal niet voor bábymassage! “Voor zichzelf ‘wisten ze ’t nog niet’, maar babies masseren was helder, dat doé je gewoon niet”.

Gelukkig liet José zich niet uit het veld slaan en begon een studie SPW, sociaal pedagogisch werk. Werkte daarna een aantal jaren op de Naoberhoeve, maar had moeite om haar grenzen aan te geven en stopte.

In 2009 begon ze opnieuw voor zichzelf en nu was de tijd wel rijp voor haar massagepraktijk, die ze in de loop van de jaren uitbreidde met diverse specialisaties.

En binnenkort is haar studie als natuurgeneeskundige vrijwel afgerond. Rest alleen nog de scriptie, met als onderzoeksvraag wat een foetus/baby nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. José gaat in haar scriptie vooral in op de gezonde balans tussen prikkels uit de natuur en de hoeveelheid elektronische prikkels die heden ten dage op babies afkomen. Een heel actueel vraagstuk, dus!

Als onderneemster wordt José blij van cliënten die zich steeds meer bewust worden van hetgeen hun lichaam hen te vertellen heeft. “Mijn lijfspreuk is als je luistert naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen. Ons lichaam geeft alsmaar signalen en nodigt je uit daarnaar te luisteren. Doen we dat niet, of te weinig, dan ontstaan klachten. Ik vind het fantastisch om, samen met de cliënt, te onderzoeken wat nou oorzaak en gevolg is in geval van klachten. Een groter bewustzijn en van daar uit een aanpassing in de leefstijl is een heel belangrijke stap richting de oplossing”.

Volgend jaar om deze tijd is het plan om als onderneemster meer zichtbaar zijn. “Ik ga dan ook op zoek naar een mooie locatie van waaruit ik een paar dagen per week ga werken. Thuis werkend, lekker veilig, heb ik de neiging om mezelf klein te houden. Daar ga ik echt mee stoppen”, aldus een zelfverzekerde José.

José van der Haven, holistisch therapeut