Verslagen

Verslag bedrijfsbezoek Gerda Habes Uitvaartzorg: Volgens Gerda kan het in haar werk stervensdruk of doodstil zijn…

Door Yvonne Schalk:

Een bezoek bij een uitvaartverzorgster zou dat leuk zijn of “doodsaai”? Een mooie groep dames meldde zich woensdagavond bij Gerda in De Wijker Hof. Als je het gebouw binnenkomt voel je de intimiteit en warmte die het gebouw uitstraalt door de mooie inrichting. We worden hartelijk welkom geheten door Gerda met een kopje koffie en thee en uiteraard een plakje zelfgebakken cake zoals dat past bij het beeld dat mensen hebben van een uitvaart aldus Gerda.

Gerda neemt ons vervolgens op een indrukwekkende en bijzondere manier mee in de wereld van de uitvaartverzorging. Ze begint met een van haar columns waarin ze beschrijft hoe ze vroeger toen ze vier jaar was en haar moeder overleed, zelf het hele proces heeft ervaren. Op een manier die ze haar hele leven bij zich zou dragen en haar er uiteindelijk toe gebracht heeft zelf in de uitvaartverzorging te gaan. Een indrukwekkend verhaal waarbij iedereen onmiddellijk volle aandacht heeft en dat niet meer loslaat.

Ze heeft eerst een aantal jaren leiding gegeven aan een grote groep mensen als kostwinnaar van het gezin. Financiële redenen in eerste instantie om een goed betaalde baan niet op te geven, om dat te gaan doen wat je leuk vind. Uiteindelijk toch gekozen voor dat wat haar eigenlijk al het hele leven bezig hield. Duidelijk is dat de uitvaartverzorging voor Gerda haar passie is. De manier waarop ze vertelt, wat ze uitstraalt, het past bij haar. Dat blijft mooi om te zien en te ervaren. Onderneemsters in hun passie is een genoegen om naar te luisteren.

Ze neemt ons mee in wat er in de week na het overlijden eigenlijk allemaal speelt. Van het moment van overlijden tot de begrafenis of crematie. Duidelijk is dat luisteren een heel belangrijk onderdeel is van de werkzaamheden van Gerda. Wat willen mensen nu eigenlijk zelf. Gerda is niet van de standaard oplossingen zoals vaak te doen gebruikelijk bij grotere uitvaartcentra. Maatwerk is haar kracht. Veel zaken komen voorbij. Het “afleggen” van de overledene, het kijken wat willen mensen; begraven, cremeren, dienst, geen dienst etc. Kisten, kaarten en nog zo veel meer.

Veel vragen komen er ook los bij de aanwezige dames. En Gerda beantwoordt ze allemaal in alle rust.

Het is eigenlijk “doodeenvoudig” allemaal. Gerda vertelt ons ook van De Wijker Hof hoe ze daaraan gekomen is. Ze woont in een “doodlopende” straat (toeval bestaat niet) en moet zich dus op een andere manier profileren dan met een bord aan de weg. Het gebouw is prachtig zoals al eerder gezegd en past precies bij het verhaal wat Gerda ons vertelt.

Het verhaal wordt afgesloten met een mooi nummer van De Dijk, ‘Kan ik iets voor je doen’. En dan worden we nog getrakteerd op heerlijke hapjes van Goosje Broekert van Made bij Goosje catering en een drankje.

Een bezoek waar ongetwijfeld iedereen nog eens aan terug denkt en wat ook wel maakt dat je bij jezelf afvraagt wat wil ik eigenlijk als het zover zou zijn.

Gerda bij deze nogmaals ontzettend bedankt voor deze openhartige inkijk in jouw bedrijf!