Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand februari: Dieke Bout – Landgoed Welgelegen

‘Een idioot bedrijf’ in Koekange.

Twee statige beeldjes van Friese paarden markeren de oprit van het monumentale pand van Landgoed Welgelegen waar de familie Bout al sinds jaar en dag woont. Vader en moeder met dochters Dieke en Johanna. Oorspronkelijk een melkveebedrijf dat gaandeweg is uitgebreid met een blikmuseum, een camping, B & B, pensionstalling voor paarden en een unieke eetgelegenheid waar de ingrediënten zoveel mogelijk uit eigen moestuin komen. Johanna noemt het zelf ‘een idioot bedrijf’, gedreven door passie, met gevoel voor authenticiteit én een flinke portie realiteitszin.

Dieke komt me al tegemoet gelopen zodra ik m’n auto uitstap en neemt me mee voor een kop thee in de Hooiberg. Ook Johanna schuift even later aan. Al snel wordt me duidelijk dat hier twee enthousiaste en hardwerkende onderneemsters zitten met hart voor de unieke plek waar ze wonen en werken.
Dieke is een jaar geleden als onderneemster gestart en nam de paardenpensionstalling over van haar ouders. ‘Inmiddels hebben we 11 paarden in pension’, vertelt ze tevreden. ‘Een mooi aantal, waardoor we een stabiele bron van inkomsten hebben. Ik neem de volledige zorg voor de dieren over van de klanten. Het enige wat zij behoeven te doen is te rijden en te genieten van hun paard. Ik zorg voor de rest’.
Daarnaast heeft Dieke een groentetuin onder haar hoede van ruim 100m2. Ze verbouwt een heel scala aan groentes die Johanna verwerkt in haar buffetten en diners. Een pittige klus, lijkt mij. ‘Eén keer per week in het groeiseizoen er goed doorheen en dan ben ik al een heel eind’, vertelt ze laconiek. ‘Verder misschien een uurtje per dag’.

Johanna’s oorspronkelijke hobby is nu voor ene belangrijk deel haar werk geworden. ‘Ik heb ook nog een kantoorbaan’, vertelt ze, ‘maar het koken is echt m’n lust en m’n leven. ’s Avonds kan ik bijvoorbeeld heerlijk op de bank zitten met een kookboek’. Johanna verzorgt diverse buffetten voor groepen, verjaardagsfeestjes, neven-en-nichten-dagen, reünies. Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘landgoed-dinertjes’, organiseren we een moederdag brunch en houden ze een Kerstdiner.
En natuurlijk de beroemde ‘Verhalen rond de Kachel’, dit jaar een lustrum het tiende seizoen.
‘Ik kan de hele dag van ’s morgens tot ’s avonds bezig zijn om met de mooiste producten te koken. En wanneer de mensen dan tevreden naar huis gaan en hebben genoten, dan ploffen Dieke en ik heerlijk voor de houtkachel met een goed glas wijn. Moeder schuift dan ook vaak even aan en dan zijn we gelukkig. Het is zó heerlijk om hier samen te wonen en samen te werken! Het geeft ons een fantastische spirit’, besluit Johanna.

Een niet onbelangrijk en uniek onderdeel van het aanbod van de familie Bout is het Blik-museum van moeder. ‘Dat is echt haar passie’, vertelt Dieke. ‘En mensen vinden het leuk om na het tafelen of nadat ze hier lekker koffie hebben gedronken met een stuk eigengebakken appelkoek, ook nog rond te lopen in het Blik-museum. ‘Onze moeder kan hartstochtelijk vertellen over haar verzameling, wat hartstikke leuk is!’

De beide zussen kunnen al terugkijken op een paar leuke jaren, waarin ze samen al een fijne groei hebben kunnen realiseren. ‘We gaan op alle vlakken gewoon dóór en gaandeweg gaan we een beetje aan de knoppen draaien’, zo besluiten ze.