Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand januari: Carolijn Kwist – Van Top tot Teen

“We zijn te laks voor onze voeten!”

Carolijn (www.vantoptotteen.nl) is in 2017 lid geworden van VO De Wolden, heeft jarenlang als kapster gewerkt en legt zich nu vooral toe op het behandelen van, zoals zij het zelf noemt, (‘risico) voeten’. Soms combineert zij beide vakgebieden, met name voor mensen die moeilijk ter been zijn. Wat haar opvalt is dat heel veel mensen hun voeten min of meer verwaarlozen. “Hup, kousen of sokken en schoenen aan, al dan niet met hakken en onze voeten zijn uit beeld verdwenen. Terwijl dit toch onze zwaarst belaste ledematen zijn”, vertelt Carolijn, “die echt wel wat zorg en aandacht verdienen.” Kloven, voetschimmel, ingroeiende of gescheurde nagels en likdoorns kunnen het gevolg zijn.

Haar passie voor het vak van pedicure heeft te maken met haar behoefte mensen te helpen. “Ik vind het fijn om mensen van hun pijn af te helpen. En dat kan soms al binnen een uur. Maar kom dan wel op tijd wanneer je ergens last van hebt en wacht niet te lang.” Veel problemen zijn al te voorkomen door je voeten regelmatig lekker in te smeren met een verzorgende crème, eelt te verwijderen en natuurlijk goed passende schoenen te dragen. “Veel vrouwen vinden het leuk om hakken te dragen. Prima, dat snap ik. Maar niet een hele dag lang, want dat geeft veel druk op je voorvoet en kan op den duur afwijkende teenstanden geven.”

Echte risicogroepen zijn mensen met Diabetes. Carolijn legt uit: “Onze handen en voeten bevatten heel veel haarvaten. Diabetes patiënten lopen een verhoogd risico op neuropathie en vaataandoeningen. Ze voelen drukplekken, likdoorns en wondjes, zelfs serieuze verwondingen, niet. Als gevolg van hun ziekte helen de voeten ook slecht, met in het uiterste geval teenamputaties als resultaat.” Preventie is dus geboden. Goed passende schoenen, regelmatig voeten checken en tijdig naar de pedicure. “Wat mij betreft ook een belangrijk aandachtspunt voor mantelzorgers!”

Carolijn werkt als pedicure nauw samen met huisartsen en met podotherapeuten uit de regio. Alle drie de disciplines verwijzen cliënten naar de voor hen beste behandelaar op dat moment. “De huisarts stelt Diabetes of reuma vast, of verwijst door naar een podotherapeut bij voetklachten. Een podotherapeut houdt zich namelijk bezig met het totale bewegingsapparaat, waarbij voeten natuurlijk enorm belangrijk zijn”, legt Carolijn uit. “Zij behandelen en corrigeren voeten bijvoorbeeld door zooltjes aan te meten en adviseren over passend schoeisel. Ik ben als pedicure gericht op ondersteuning, het verlichten van problemen.”

Gedreven vakvrouw als Carolijn is houdt ze constant in de gaten wat er aan handige hulpmiddelen en dergelijke op de markt komt. “Wat mij enorm leuk lijkt is om zelf een keer met een unieke oplossing te komen voor een probleem, waarmee dan veel mensen gered zouden zijn. Denk aan een goede ergonomische tang. Een knobbel voor techniek heb ik van m’n vader meegekregen. Wie weet, ik houd m’n ogen goed open.”

Verwen-arrangement

  • Voetenbad met reinigende mint- of teetree-olie
  • Voetenscrub-behandeling om dode huidcellen te verwijden
  • Verzorgend voetenmasker, een pakking van verzorgende crème
  • Voet-been-massage van 2 keer 10 minuten.

Geef je voeten eens een heerlijke wellness behandeling. Ze zijn het waard!

Kosten € 32,50 per keer.