Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand november: Marja Spies, voedingsconsulent

“Mensen denken vaak dat ze goed bezig zijn”

Aan de keukentafel is Marja Spies aangeschoven. Ze is gewichtsconsulent en begeleidt mensen met overgewicht naar een gezond gewicht. Ze heeft een heel duidelijke missie in haar werk. “Het is belangrijk dat mensen zelf leren gezonde keuzes te maken, die ze dan ook nog vol kunnen houden”.

“Hoe ik tot dit werk gekomen ben? Ik ben m’n hele leven met gewicht bezig geweest. Had kleren in de kast hangen van maat 38 tot 46 en jojo-de op en neer, voelde me niet fit. Na een bezoek aan de huisarts bleek dat m’n cholesterol, bloeddruk en suiker te hoog waren en dat ik aan de medicijnen moest. Daar houd ik niet van en ben toen op eigen houtje aan de slag gegaan”. Marja realiseerde zich dat het nu tijd was voor een laatste en definitieve poging om gezonder te worden en naar dat maatje minder te gaan en daar te blijven. Een duidelijk ‘nee’ tegen de medicijnen.

“Ik heb de suikers die ik zelf toevoegde laten staan. Ook gestopt met snoep natuurlijk. En ik ben veel meer gaan bewegen. Eigenlijk de dingen die iedereen wel weet. En ik was zo blij dat het me lukte! Ik wilde het wel van de daken schreeuwen hoe goed en fit ik me voelde. Mam, riepen de kinderen toen, nu moet je diëtiste worden!”

En zo startte Marja met de opleiding tot gewichtsconsulent en begeleidt ze nu al ruim vijf jaar gezonde mensen met een paar kilo meer, naar een gezonder voedingspatroon. “Mensen denken vaak dat ze goed bezig zijn met hun voeding. Dat een ontbijt met een croissantje en een glas jus d’orange gezond is. Met dat sap sla je zo drie sinaasappels achterover zonder dat je er een verzadigd gevoel aan overhoudt. Geen vezels en niets om op te kauwen”.

Marja streeft ernaar om haar cliënten inzicht te geven in een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. “Ik bespreek het voedingsdagboekje dat elke cliënt heeft bijgehouden en geef ze advies ‘op maat’ over gezondere alternatieven. Ze krijgen een basis dagmenu van me mee met een aantal varianten. Daarin houd ik rekening met wat mensen lekker vinden of juist niet. Bij mij mag je echt wel een volkoren boterhammetje met kaas eten!”

Meer bewegen is natuurlijk ook heel belangrijk wanneer je gezondheidswinst wilt boeken. “Lichaam en geest kun je niet los van elkaar zien. Dat weet iedereen zo langzamerhand wel.”

Over haar drijfveren in haar adviespraktijk is Marja heel duidelijk. Voor haar heeft het alles te maken met gezondheidswinst. Veel vrouwen hebben na de overgang een trager werkende stofwisseling. En dan gaan de kilootjes er moeilijker af, wordt bewegen minder gemakkelijk en kom je in een neerwaartse spiraal. Juist dan is een goed advies op maat en misschien ook wel een stok achter de deur heel belangrijk. “Het geeft mensen weer meer zelfvertrouwen wanneer ze er goed uitzien en zich fitter voelen. Dáár doe ik het voor!”